AM Security


Kameravalvonta

Nykyaikainen kameravalvota voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan: analogiseen ja IP-pohjaiseen. Kameravalvonta ei ainoastaan suojele taloyhtiön sisätiloja tai piha-alueita, vaan myös niiden käyttäjiä, rajoittamalla asiatonta oleskelua ja sen aiheuttamaa rauhattomuutta taloyhtiön ympäristössä. Oikein suunniteltu ja toteutettu kameravalvonta lisää taloyhtiön kokonaisvaltaista turvallisuutta ja luo asukkailleen turvallisuuden tunnetta.

KAMERAVALVONTA

Kameravalvonta suojaa taloyhtiön ja asukkaan omaisuutta ilkivallalta sekä murroilta. Nykyaikaisilla valvontalaitteilla saadaan tunnistettavaa kuvaa myös hämärässä ja jopa pimeässä. Kun asiaton oleskelu alueella saadaan kuriin, lisätään samalla myös henkilöturvallisuutta. Kameravalvonnasta kertovat tarrat taloyhtiön ikkunoissa ja yleisissä tiloissa ehkäisevät jo sellaisenaan murtoaikeita.
 

ANALOGINEN VAI IP-POHJAINEN JÄRJESTELMÄ?

Kiinteistön kameravalvonnan suunnittelussa kannattaa selvittää halutaanko valvonta toteuttaa analogisilla vai IP-kameroilla. Järjestelmää harkitessa tulisi miettiä muutamia asioita, mm. kameroiden sijoituspaikat tulisi suunnitella järkevästi, ovatko kamerat kiinteitä vai kääntyviä, kameroiden määrä ja tallennustarve määrittelevät tallentimen mallin ja tallennuskapasiteetin.

Analogiset kamerat ovat kustannustehokas vaihtoehto. Useasti analoginen kameravalvontajärjestelmä voi tulla edullisemmaksi kuin IP-kameravalvontajärjestelmä. Malleja on erilaisiin tarpeisiin: kiinteitä kameroita, kupukameroita ja kääntyviä kameroita. Kameraa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota juovalukuun, joka kertoo kuinka tarkkaa kuvaa kameralla saadaan. Mitä suurempi juovaluku, sitä tarkempi kuva. Toinen tärkeä ominaisuus on herkkyys ja onko kamera tarkoitettu vain valaistuihin olosuhteisiin vai onko siinä päivä/yö -ominaisuus.


IP-kamerat ovat ominaisuuksiltaan laadukkaita, kun uudisrakennuksissa on osattu ottaa jo etukäteen huomioon IP-valvonnan tarpeet. Tietojärjestelmille rakennetaan 2-kertainen kaapelointi, jolloin toinen kaapeli jää pelkästään kameravalvonnalle. IP-kamera lähettää suoraa digitaalivideokuvaa Ethernet- verkosta päätelaitteeseen kuten esim. tietokone tai 3G-puhelin. Kameroiden tarkkuus määritellään resoluutioissa, mitä korkeampi resoluutio, sitä tarkempi kuva. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä laadukkaampi kuva, sitä enemmän se vaatii tallennuskapasiteettiä tallentimelta tai serveriltä.
 

TALLENTIMET

On olemassa digitaalisia-, hybridi- ja IP-tallentimia. Digitaaliset tallentimet soveltuvat analogisille kameroille, kameran ottama videokuva tallentuu tallentimen kovalevylle. Hybriditallentimet soveltuvat järjestelmään jossa on analogisia kameroita ja verkkokameroita. Hybriditallennin mahdollistaa analogikameroiden ja verkkokameroiden samanaikaisen käytön ja informaation tallentamisen yhdelle tallentimelle. Tämä on kustannustehokas vaihtoehto esim. kiinteistöön jossa halutaan uusia vanha analoginen järjestelmä  IP-pohjaiseksi. IP-pohjainen järjestelmä toimii tietokoneen kanssa tai liitettynä suoraan isoon kiintolevyyn (serveriin), jossa on tilaa pitkäaikaiselle tallennukselle.
 

YKSITYISYYDENSUOJA?

Kameravalvontaa on kritisoitu usein mm. yksityisyyttä loukkaavana. Asentamissamme kohteissa sen hyödyt on kuitenkin koettu ns. haittoja suuremmiksi. Kohteissa, joissa ollaan vuosia taisteltu ilkivaltaa vastaan, tai joissa henkilöturvallisuuteen erilaisissa riskitilanteissa ei olla löydetty sopivaa ratkaisua, kameravalvonta on tuonut kaivatun vastauksen. Kameravalvonnan käyttöönotto vaatii asukkaiden hyväksynnän ja päätöksen, esim. äänestämällä taloyhtiön kokouksessa. Kameravalvonnasta on kerrottava selkeästi kylttien ja tarrojen välityksellä.


Google+