AM Security


Lisätietoa Tullin huumekoirista

Koiran hajuaisti on ylivertainen. Siinä missä ihmisen hajuaisti tunnistaa neliömetrin verran, koira pystyy tunnistamaan jalkapallokentällisen erilaisia hajuja. Tullin koulutettujen huumekoirien avulla paljastuu merkittävä osa tullilaitoksella selvitetyistä huumausainerikoksista.

Koirien työskentely

Tullin huumekoiria työskentelee lähes kaikilla Suomen tullitoimipaikoilla ulko-, sisä- ja Schengen-rajoilla. Vilkkaimmin liikennöidyillä raja-asemilla, satamissa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelee useampia koiria. Niitä käytetään huumevalvonnan tukena myös sellaisilla sisämaan tullitoimipaikoilla, joissa on kansainvälistä liikennettä, sekä Postitullissa. Tullissa työskentelee 45 koiraa, joista neljä on koulutettu myös suurten savuke-erien tunnistamiseen.
 

Käytössä olevat rodut

Tullin huumekoirat ovat pääasiassa labradorinnoutajia, joista on pitkäaikaisinta kokemusta huumeiden vastaisessa työssä. Tällä hetkellä käytössä labradorinnoutajien lisäksi kaksi englanninspringerspanielia, kaksi cockerspanielia sekä neljä monirotuista koiraa. Monirotuiset ovat kultainennoutaja/labradorinnoutaja sekä saksanseisoja/labradorinnoutaja yhdistelmistä. Koiran valinta ei rajoitu pelkästään rotuun, vaan Tulli arvostaa hyviä käyttöominaisuuksia omaavia terveitä työkoiria.
 

Huumekoiran arki

Koira työskentelee päivittäin 8-12 tuntia, josta tehokasta työtä on kaksi-kolme tuntia. Työaika jaksotetaan 10-20 minuutin mittaisiksi rupeamiksi, jotta herkkyys säilyy. Koiralle on varattu työpaikalle sopiva lepo- ja oleskelupaikka, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä. Työkyvyn ylläpidosta huolehditaan tarjoamalla koiralle sopivassa suhteessa työtä, lepoa, laadukasta ravintoa, monipuolista liikuntaa sekä yleistä huolenpitoa.


Google+